نورپردازی نمای رومی تقریبا بیش از یک دهه است که برای نمای رومی و با هدف ارتقاء آن، اجرا میشود. همانطور که از نام این نوع نما مشخص است این نورپردازی از کشور روم و یونان الهام گرفته شدهاست. بعبارتی نمای رومی یک اقتباس از معماری باستانی دنیای غرب محسوب میشود. نورپردازی نمای رومی باعث جلوهی بیشتر آن شده و میتواند با نشان دادن ویژگیهای منحصر به فرد ساختمان از آن که از یک بنای کسل کننده و یکنواخت، عمارتی چشمنواز و منحصربهفرد بسازد.
نورپردازی نمای رومی
بطور کلی در گام اول هدف از نورپردازی نمای رومی این است که بتوان یک جنبه بصری خلاقانه و جذاب را به شهر بخشید. همچنین استفاده از این نما سبب بیشتر شدن ارزش ساختمان شده و تاکیدی همهجانبه بر معماری است. همچنین این نما بخوبی توانسته موجبات جلب توجه کاربران را فراهم کرده و فروش و تجارت را ارتقاء بخشد. در هر حال این روشنایی و نورپردازی در شب است که بخوبی میتواند سبب پویایی و کسب رونق اقتصادی بنا شده و آن را به خوبی در مرکز توجه قرار دهد.
نورپردازی نمای رومی و اصول کار
مانند هر عملیات ساختمانی دیگری نورپردازی نمای رومی نیز اصول خاص خود را دارد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیمکرد. در گام اول شما باید برای طراحی نقاط روشنایی بر روی نمای ساختمان، تمام الزامات و قوانین روشنایی در شب را رعایت کنید و روشنایی پروژه خود را براساس این موارد اصلاح کنید. همچنین میزان روشنایی و چگالی توان نوری برای نورپردازی نما بنا، باید دقیقاً مطابق با مقررات ارائه شده در شهرسازی باشد. توصیه میکنیم از منابع نوری با مصرف انرژی کم و بازده بالا استفاده کنید. همچنین در این نوع نورپردازی، نور و روشنایی و همینطور لامپی مورد استفاده نیز اهمیت زیادی دارد.
طراحان و معماران در طراحی نورپردازی نمای رومی برای دستیابی به زیباترین و باکیفیت ترین جلوه بصری، از منحنی توزیع نور و همچنین شاخص رنگ در منابع نوری مختلف استفاده میکنند. همچنین استفاده بیرویه از چراغهای روشن و منابع نوری متعدد سبب اتلاف انرژی میشود.
در حالت کلی پرتو نوری که در نظر گرفته میشود، همینطور موقعیت نصب و اندازهگیری توان تابش از لامپهای روشنایی، بسیار مهم هستند تا از ایجاد آلودگی نوری و تابشهای خیرهکننده و آزاردهنده جلوگیری شود. همچنین بهتر است برای ساختمانهای مسکونی از رنگهای طیف سفید یا زرد استفاده کرده و از رنگهایی مانند سبز، آبی، قرمز و … در دیگر بناها با کاربری متفاوت استفاده کنید.
تکنیکهای نورپردازی مناسب نمای رومی
در نورپردازی نمای رومی تکنیکهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد. تکنیک اول، تکنیک تاکیدی نام دارد. این نوع تکنیک نورپردازی نما با هدف برجستهکردن ساختارها و قسمتهای اصلی نما مانند بازشوها و پنجرهها صورت میگیرد. تکنیک دوم برجستهسازی است که در آن نورپردازی نما برای یک ساختمان با هدف بوجود آوردن جلوههای زیبا و چشمگیر بصری و همچنین به رخ کشیدن جزئیات ظریف بکار گرفته شده در نمای ساختمان مانند مجسمهها، ستونها و غیره، بکار گرفته میشود.
تکنیک سوم نورپردازی نمای رومی، استفاده از نور تزیینی است که در این تکنیک وسایل روشنایی با هدف افزودن زیبایی به نمای رومی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند و در کل عملکرد خاص دیگری ندارند. روشنایی کانتور روشی است که در آن روشن کردن خطوط اصلی یک بنا یا بعبارتی عناصر افقی بکارگرفته شده در نمای رومی هدف آن است.
آخرین روش، تکنیک نور پویاست که در آن نور بصری متحرکی که با رعایت و کنترل کردن فواصل زمانی دقیق، در رنگهای مختلف بر روی نمای ساختمان اجرا میشود و نکته جالب اینکه این نوع نورپردازی قابلیت حرکت نیز خواهد داشت.
انواع مختلف نورپردازی نمای رومی
نورپردازی نمای رومی انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
· نورپردازی با نوارهای نوری LED
در این نورپردازی نکته جالب اینجاست که انتخاب نوع نورپردازی نمای رومی، دقیقاً به معماری آن ارتباطی مستقیم دارد. اگر ساختمان شما پنجرهها و بازشوهای کاملا معمولی دارد، ما توصیه میکنیم برای جلوگیری از اتلاف انرژی و صرفهجویی در هزینهها، نوارهای روشنایی یا همان LED ها را که به صورت مخفی در قسمتهای بالایی و پایینی بازشوها بکار برده میشوند، استفاده کنید. شکل ظاهری ساختمان و بنای شما تاریک است و تنها به واسطه الگوی واضحی از خطوط نوری ایجاد شده جلوه بصری خود را نمایان خواهد کرد.
· نورپردازی با پرژکتورهایLED
اگر قصد دارید تا با نورپردازی نمای رومی بنای خود، یک تصویر بصری خارقالعاده ایجاد کنید، توصیه میکنیم پرژکتورهای LED را فراموش نکنید. زیبایی خیرهکننده و در عین حال جذابیتی که نورهای این پروژکتورها به بنای شما میدهند، بینظیر است. البته این پروژکتورها علاوه بر اینکه مقرونبهصرفه هستند و زیبایی زیادی را در نورپردازی نما خلق میکنند، ضد آب نیز بوده و شما میتوانید از آنها سالهای متمادی استفاده کنید. چون در مقابل بارش برف، باران و عوامل طبیعی به مشکل برنمیخورند و عمر طولانی دارند. پروژکتورهای LED مصرف بسیار پایین انرژی را به شما هدیه میدهند و در مقابل میتوانند یک منبع نوری بسیار قوی باشند که براحتی بر روی نماهای سنگی نصب و استفاده میشوند. برای مشاهدهی موارد بیشتر روژکتورهای LED میتوانید به دسته بندی چراغهای LED در صفحهی سایت صنعت نور مراجعه کنید.
· نورپردازی با چراغهای دلفی توکار
این موضوع یک امر طبیعی است که چراغهای بکار رفته در نورپردازی نمای رومی یک بنا بعد از مدتی بر اساس تمام شدن طول عمر خود نیاز به تعویض کردن داشتهباشند. همین مسئله سبب ایجاد هزینه در روشنایی و نورپردازی بنای یک ساختمان بوده و حتی ممکن است مصرف برق را نیز افزایش دهد. بهترین و معقولانهترین روش برای صرفهجویی در انرژی بهتر است که از چراغهای دلفی استفاده کنید.
این چراغها نور بسیار زیادی دارند و بازدهی آنها بسیار بالاست که بطور معمول به روش توکار مورد استفاده قرار میگیرند و نوری تاکیدی دارند که در کف و یا قسمت انتهایی و پایین یک عنصر معماری به راحتی نصب و اجرا میشوند. هدف از بکار بردن چراغهای دلفی در نورپردازی نما این است که پنجرهها و بازشوها مهمتر نشان داده شوند و بیشتر خود را در معرض دید قرار دهند.
· نورپردازی با چراغهای جت لایت
در اصل چراغهای جت لایت را یک لامپ LED تشکیل میدهد که در درون یک لنز آنتی UV جاسازی شده است. عملکرد اصلی این چراغها اینگونه است که نور در قسمت جلویی لنز دچار شکست شده و مسافتی طولانیتر را با قدرتی بالاتر طی خواهد کرد. جالب است که بدانید میزان نور، خط تابش و عملکرد آن در این نوع چراغها کاملا قابل کنترل هستند و میتوانند تا 50 متر را روشن کنند. این چراغهای برای نورپردازی نما مناسب هستند، چون میتوان آنها را براحتی بصورت روکار نصب و اجرا کرد، همانطور برای استفاده در ساختمانهای بلندمرتبه یک انتخاب عالی محسوب میشوند.
مراحل نورپردازی نمای رومی
نورپردازی نمای رومی را در 3 مرحله انجام میدهند که شامل مراحل طراحی اولیه، انتخاب کردن نوع روشنایی مناسب و همچنین نصب و اجرای آن میباشد. در مرحله اول یعنی طراحی، شرایط اقلیمی و محیطی در کنار نوع کاربری ساختمان، حرف اول را میزنند. در مرحله دوم یعنی انتخاب نوع روشنایی، شما باید نوع چراغ خود را مشخص کنید که از میان پرژکتور، جت لایت، نوارهای نوری و غیره انتخاب میشود. مرحله آخر نیز نصب و اجرای نورپردازی است که هرچه با دقت بیشتری انجام شود، سبب ایجاد عملکردی صحیح در نمای ساختمان شما خواهد شد.
برای مشاهدهی ابزارات لازم نورپردازی خود میتوانید به سایت صنعت نور مراجعه فرمایید.